• Ačokča

Ačokča

Účinky:

                   Snižování vysokého krevního tlaku.

                   Léčení chorob cest dýchacích.

                   Snižování vysoké hladiny cholesterolu.

                   Snižování rizika arteriosklerózy.

                   Regulace cukrovky (diabetes).

                   Desinfekce ran.

                   Potlačování rakoviny.

                   Jako přírodní antioxidant, zabraňuje stárnutí buněk.

                   Posilování imunity.

Popis:

Nabízíme vám semena v  Evropě téměř neznámá, ale u každého, kdo ji zná,je ačokča velmi oblíbená zelenina.

plod: vypadá jako paprika a chutná jako okurka. Vejčité lusky mají v kuchyni všestranné použití, kterého se však většinou nedočkají, protože jsou výtečné za syrového stavu. Tato zelenina je známá též pod názvem divoká okurka, mexická okurka a pochází patrně z Mexika. 

Zajímavé jsou léčebné účinky ačokči.

V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak. Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze. Konzumuje  se syrová, dušená nebo vařená,

použití i příprava: je obdobná jako u paprik. Plody lze i nakládat společně s okurkami, cibulkami a karotkou do chutných sladkokyselých nálevů nebo nakrájené na menší kousky sušit a přes zimu použít v kuchyni např. do zeleninových polévek. Malé plody mají za syrova velmi příjemnou hráškovou chuť, které se konzumují celé. Větší plody je lepší rozříznout, protože mohou obsahovat tvrdá semínka, které je lépe odstranit.

skladování: plody ačokči se skladují v chladu v lednici, kde vydrží čerstvé i několik dní.

pěstování:

Cyclanthera pecatalog / Ačokča„Okurko-paprika „ lze pěstovat všude tam, kde se daří melounům, okurkám a tykvím. Jde o liánu, která potřebuje pro svůj růst dostatečně vysokou oporu a hodně místa, bohatě se větví. Doporučujeme zaštípovat při 2 m výšky pro podpoření většího výnosu. Plody obsahují pro lidské zdraví důležité hořčiny a dále beta karoten, vitaminy C, B1 a B2. Konzumace malých čerstvých plodů napomáhá metabolismu cukrů a zlepšuje psychickou pohodu. Mladé plody se dají jíst i se semeny, zatímco ze starších plodů je už musíte odstranit. Ačokču je možné plnit mletým masem, sýrem, dusit, zapékat, přidávat do salátů a polévek. Ideální je sterilovaná ve sladkokyselém nálevu.
 

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Ačokča

  • Výrobce: Semo
  • Kód výrobku: se4914
  • Dostupnost: Na skladě
  • 75,60Kč

  • Cena bez DPH: 67,50Kč

Tagy: ačokča